fbpx Skip to main content

Samen met een nieuw jaar werden met de start van 2023 ook enkele nieuwe richtlijnen rond opleiding van werknemers ingezet. Met name het opleidingsplan, dat ondernemingen met meer dan 20 werknemers voor 31 maart moeten opstellen. Opleidingen laten werknemers toe om hun capaciteiten en vaardigheden te versterken. Daardoor kunnen bedrijven flexibeler en efficiënter werken. Het is dus erg belangrijk dat werkgevers voldoen aan hun nieuwe verplichtingen en een jaarlijks opleidingsplan voorzien waarbij elke voltijdse werknemer een opleidingsrecht heeft van minstens 5 opleidingsdagen per jaar.

Kost minimaliseren VS rendement maximaliseren 

Helaas zien we veel te vaak hoe werkgevers voor goedkope en makkelijke oplossingen kiezen. Medewerkers worden naar korte cursussen gestuurd, of een externe spreker wordt uitgenodigd voor een korte presentatie. Tijdens deze momenten wordt van nature weinig diepgang bereikt, en hoewel dit op korte termijn kostenbesparend lijkt, bieden oppervlakkige oplossingen weinig waarde. 

Om het maximale uit uw opleidingsplan te halen is het belangrijk om de behoeften van medewerkers in kaart te brengen. Door vervolgens uw werknemers opleidingen te laten volgen die specifiek gericht zijn op de versterking van capaciteiten, investeert u in duurzaam én merkbaar resultaat. Op die manier wordt het opleidingsplan omgevormd van een verplichte kost voor uw bedrijf naar een positief renderende investering. 

Waar te beginnen

Werkgevers die overtuigd zijn van de voordelen van opleidingen benadrukken dit best ook bij hun werknemers. De bedoeling is om uw team te inspireren en te motiveren. Logisch, lijkt ons, want gemotiveerde werknemers zijn in hogere mate betrokken. Dat manifesteert zich in minder absenteïsme, minder burnouts en een hoger rendement voor uw onderneming. Een team dat systematisch hun capaciteiten verhoogt is van ongelooflijke waarde voor uw bedrijfsresultaat. 

Om dat aan te moedigen kan een werkgever begeleiding en coaching aanbieden, en mogelijkheden voor kennisuitwisseling creëren. Dit kan door middel van interne opleidingen, interactieve workshops en conferenties, of door het inhuren van experts die de kennis en vaardigheden van werknemers kunnen verbeteren. 

In het kort: een gemeend opleidingsplan toont aan dat uw bedrijf innoveert en blijft vooruitgaan. Maakt u liever gebruik van grote en goedkope centra, of investeert u in duurzaam rendement voor uw onderneming?

Leave a Reply